”Kort historik över Alingsås Volleyboll klubb de senaste 20 åren”

- Peeter Leetmaa 1 maj 1982

1961 bildades Alingsås volleyboll klubb, de blev den 19 december medlem i Svenska volleyboll förbundet.

1962 spelades det för första gången om SM och AVK:s herrlag var med i slutspelet men slogs dock ut i gruppspelet.

1963 Alingsås kom femma i Allsvenska serie. Detta år var första året klubben fick bidrag från kommunen för fritidsgrupper, baserat på tio deltagare – ett postgiro öppnades.

1964 Nybörjar träning kom igång under hösten. AVK blev detta år Västergötlands första distriktmästare i volleyboll och i allsvenskan kom de åter igen femma.

1965 Klubben har nu 25 medlemmar.

1966 en ny verksamhet startades vilken innebar en möjlighet för nybörjare att spela seriespel.

1967 Damlaget ställde upp i div. 3 för första gången.

1968 AVK vann div. 1 södra och kvalificerade sig till SM-slutspel som spelades i Nolhaga hallen i Alingsås. SM-spelet blev en stor publiksuccé med 900 åskådare under de två speldagarna. En bronsmedalj erövrades.

1969 Damerna klarade sig med ett nödrop kvar i allsvenskan, dock fick de vara med i slutspelet då två lag drog sig ur. Herrarna vinner div. 1 och kom sedan på fjärde plats i slutspelet.

1970 Herrarna tar brons i SM-slutspelet. Alingsås arrangerar tre skol-SM-finaler och vann samtliga – de utses sedan till Sveriges volleybollstad av SVBF.

1971 AVK firar 10-årsjubiléum. Damerna vinner SM-medalj efter en historisk match mot Värnamo som slutade 3-2 till AVK. Herrarna tar hem silvret. Spring Cup arrangeras i Alingsås med lag ifrån Väst-Tyskland, Israel, Turkiet och Danmark.

1972 Damerna tar silver i SM och herrarna kom på fjärde plats. Kina var på ett uppmärksammat besök och spelade en match i Alingsås. Seriesystemet ändras och elitserien kommer till.

Det finns inget album kopplat till denna sida.

sl_8304_c_pos_r2_letter

ac